Kreditkort 2023 – En guide!

jämför kreditkort

Jämför kreditkort – Vad ska man tänka på?

Kreditkort är ett populärt betalningsmedel som används världen över. Kortet erbjuder möjligheten att göra inköp och skjuta upp betalningen till nästkommande månad, samtidigt som de ger många fördelar såsom rabatter, bonusar, cashback och reseskydd.

I denna guide kommer vi att titta närmare på vad ett kreditkort är, hur kortet fungerar, vilka fördelar och risker som finns samt vad du ska tänka på innan du gör ditt val.

Vad är ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett kort (ett betalkort kan man säga) som ger dig möjlighet att köpa varor och tjänster och betala för dem senare. Kreditkortet fungerar som en form av kredit, eftersom du får låna pengar från kreditkortsföretaget för att göra dina köp. Du återbetalar sedan lånet räntefritt om du betalar fakturan i tid. Olika kreditkort har olika långa räntefria betalningar, där vissa kreditkort har en räntefri period på upp till 60 dagar.

När du använder kreditkortet registreras alla dina inköp på en samlingsfaktura som skickas till dig vid månadens slut. Du har möjlighet att betala fakturan i sin helhet eller dela upp den på flera månader. Om du väljer att betala hela beloppet inom den räntefria perioden kommer du inte att debiteras någon ränta, medan delbetalning kan innebära att du debiteras en viss ränta varje månad. Viktigt att läsa på hur hög räntan är.

Nästan alla kreditkort har en kreditgräns, det vill säga en maxgräns för hur mycket du kan låna. Du kan använda kreditkortet för att göra köp så länge du inte överskrider kreditgränsen. De kort som inte har en kreditgräns är så kallade förbetalda kreditkort där du själv sätter in pengar på ditt kort.

Vad innebär kredit och vad är det?

Kredit innebär att du får låna pengar från en bank eller annan kreditgivare för att kunna köpa en vara eller tjänst. Du återbetalar sedan lånet med ränta. Kredit är ett sätt att finansiera köp som du inte har tillräckligt med pengar för att betala direkt. I det här fallet är krediten kopplat till ett kreditkort.

Det finns olika sorters kredit, inklusive konsumentkredit, bostadslån och företagskredit. Konsumentkredit är en typ av kredit som används för att köpa konsumentvaror, som elektronik eller möbler. Bostadslån är en typ av kredit som används för att köpa en bostad. Företagskredit är en typ av kredit som används av företag för att finansiera sin verksamhet.

För att få kredit måste du vanligtvis uppfylla vissa krav, som att du är över 18 år, har en fast inkomst och inte har några obetalda skulder, d v s en betalanmärkning hos kronofogden. Kreditgivaren kommer också att bedöma din kreditvärdighet genom att titta på din tidigare historik gällande tagna lån, inklusive din ekonomiska historik och din nuvarande ekonomiska situation.

Det är viktigt att vara försiktig när du tar kredit och se till att du kan betala tillbaka lånet i tid. Om du inte kan göra det kan det påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare att få kredit i framtiden.

Hur vet jag om jag har en betalanmärkning?

Du kan kontakta ett kreditupplysningsföretag och begära en kreditupplysning på dig själv för att se vad som finns registrerat om din ekonomiska historik.

Det finns flera olika kreditupplysningsföretag i Sverige, så det kan vara en bra idé att kontakta flera olika företag för att få en så fullständig bild som möjligt av din ekonomiska historik. Du kan också kontakta kreditupplysningsföretaget för att få mer information om vad som har registrerats om dig, eller för att rätta till eventuella felaktigheter i uppgifterna.

Det är också viktigt att notera att det finns olika sorters anmärkningar, så det kan vara bra att veta vilken typ av anmärkning du har fått och vad den innebär. Vissa anmärkningar kan ha större påverkan på din kreditvärdighet än andra, så det kan vara en bra idé att ta reda på så mycket som möjligt om din anmärkning och vad den innebär.

Kan jag själv kolla min kreditvärdighet?

Vad innebär kreditgräns och vad är det?

Kreditkortet kommer med ett maxbelopp som du kan nyttja, det kallas för kreditgräns. När du ansöker om ett kreditkort, behöver du själv sätta en kreditgräns. Detta kan ändras i efterhand ifall du skulle behöva mer, eller kanske sänka krediten. Kreditgränsen varierar beroende på din månadsinkomst och vilken bank som utfärdar kortet.

Vilka olika korttyper finns det och vad är skillnaden?

När du jämför betal- och kreditkort är det viktigt att förstå skillnaderna mellan dem. Kreditkort utfärdas av banker för att du ska kunna köpa varor och tjänster på kredit (lånade pengar). Du betalar för dessa utgifter senare, ofta med tillägg av ränta om man väljer att delbetala över tid. Debetkort är kopplade till en individs bankkonto och gör det möjligt för kunden att göra inköp som dras från kontosaldot direkt. Till skillnad från kreditkort kan kunderna inte spendera mer än vad som finns på det anslutna bankkontot.

Kontokort

Ett kontokort är ett samlingsnamn av olika typer av kort, såsom bankkort, kreditkort och betalkort.

Förbetalt kort

Ett förbetalt kort är ett kort med förbetald kredit. Det fungerar på samma sätt som ett vanligt bankkort och kreditkort, men du kan bara spendera det belopp som du har på kortet. Ett exempel är Rocker-kortet, som även erbjuder 0.5% cashback.

Kreditkort

När du använder ditt kreditkort får du en faktura på alla dina inköp. Du har möjlighet att betala fakturan i sin helhet eller dela upp den på flera månader. Om du väljer att betala hela fakturan inom den räntefria perioden, som vanligtvis är ca 30 dagar räntefritt, kommer du inte att debiteras någon ränta. Om du väljer att delbetala fakturan kommer du att debiteras en viss ränta varje månad om du väljer att delbetala, så det kan vara smart att betala fakturan innan förfallodatumet.

Bankkort

Ett bankkort är kopplat till ditt bankkonto, vilket innebär att varje transaktion drar pengar direkt från kontot. Detta begränsar möjligheten att köpa något som överskrider det tillgängliga saldot, vilket minimerar risken för att inte kunna betala för köpet nästa månad.

Betalkort

Betalkort är en kombination av kreditkort och bankkort. Med ett betalkort kan du handla på flera olika ställen, men det finns också betalkort som bara går att använda hos ett specifikt företag. När du använder ett betalkort samlas alla inköp på en månadsfaktura, precis som med ett kreditkort. Här kan du inte välja avbetalning likt ett kreditkort utan måste betala hela fakturan innan förfallodatumet.

Vilka är fördelarna med ett kreditkort?

Att skaffa ett kreditkort har sina fördelar, men det är viktigt att använda det ansvarsfullt och alltid betala fakturorna i tid. En av de största anledningarna till att vi skaffar kreditkort är för att kunna dra nytta av olika belönings- och bonusprogram. Du kan få rabatter i olika butiker, cashback på alla inköp eller ger poäng. Beroende på vilket kort du har så kan dessa poäng omvandlas till att uppgradera din flygresa eller ditt hotellrum.

Flyger du mycket så är det fördelaktigt att skaffa ett kort som ger poäng på flygresor, tillgång till lounger på flygplatser, erbjuder en omfattande flygförsäkring eller så kan du välja att få en viss summa tillbaka varje månad. Det finns ett kreditkort för allt helt enkelt.

En annan fördel är att du får en smidig överblick över dina inköp under månaden och kan även få detaljerade rapporter över inköpen, vilket kan hjälpa dig att se var pengarna går och på så sätt kunna budgetera enklare. Detta kan vara särskilt användbart för de som har svårt att hålla koll på sina utgifter och som vill få en överblick över vart pengarna går.

Ett kreditkort fungerar världen över där det finns VISA och MasterCard kompatibla läsare.

Används ett kreditkort på rätt sätt så är fördelarna stora gentemot nackdelarna. Börjar man däremot slarva med sina fakturor så borde man se över om man verkligen ska använda kreditkortet då det kan kosta mer istället. Du ska även jämföra kreditkort och dess årsavgifter som ett sista steg.

Finns det nackdelar med kreditkort?

Används ett kreditkort på rätt sätt så överväger det nackdelarna, men precis som med alla andra lån finns det både för- och nackdelar. Att använda ett kreditkort innebär stort ansvar. Skulle du missa att betala en faktura i tid så kommer du först få en påminnelseavgift och efter det kan det komma ränteavgifter. Det är alltså ytterst viktigt att du betalar varje faktura i tid, kan bli bra mycket dyrare än vad du ursprungligen hade tänkt dig.

Kort om nackdelarna med kreditkort

 • Höga räntor: Kreditkort kan ha höga räntor jämfört med andra typer av lån, så det är viktigt att betala fakturan i tid.
 • Risk för skuld: Om du inte betalar av krediten i tid kan du riskera att hamna i skuld. Detta kan leda till höga räntekostnader och kan påverka din kreditvärdighet negativt.
 • Möjligheten till impulsinköp: Det kan vara lättare att göra impulsköp med kreditkortet, särskilt om du inte tänker på att du måste betala av lånet senare.
 • Avgifter: Vissa kreditkort har årsavgifter, uttagsavgifter och valutapåslag utomlands. Dessa avgifter kan kännas onödiga om du inte jämför noga innan

Vad ska jag tänka på innan jag väljer ett kreditkort?

När du jämför kreditkort mot varandra är det viktigt att tänka på vad du planerar att använda kortet till. Ditt nya kreditkort ska uppfylla vissa kriterier. Kommer du handla mat med kortet? Boka flygresor? Hotell? Hyrbil? Får du försäkring på din flygresa? Vill du ha en pengar tillbaka varje gång du handlar?

Idag finns det otroligt många kreditkort att välja mellan, att det är lätt att gå vilse i kreditkortsdjungeln. Vi vet! I vilken ände ska man börja? Tänk efter ifall det finns några ytterligare förmåner som kan vara till nytta för dig. Flera kreditkort har en årsavgift och den är inte alltid fördelaktig om du snabbt räknar ut hur mycket du kan tänkas få tillbaka.

Om du till exempel väljer ett kreditkort med cashback på 0.5%, som har en årsavgift på 395kr, innebär det att du årligen måste spendera 79000kr för att enbart täcka årsavgiften. I slutändan ska du välja ett kreditkort som passar dina behov. Det är minst lika viktigt att välja ett kreditkort med låg ränta.

Sju tips att tänka när du ska välja ditt kreditkort

 • Ränta och avgifter: Kolla vilken ränta och vilka avgifter som gäller för kreditkortet. En låg ränta kan göra att det är lättare att delbetala, medan höga avgifter kan vid fel användning komma att kosta dig mer. Det bästa är att hitta ett kreditkort med låg ränta kombinerat med där du har störst användningsbehov.
 • Förmåner: Många kreditkort erbjuder förmåner såsom rabatter, bonus, cashback, flygbonus och försäkringar. Se till att kortet du väljer erbjuder de förmåner som du kan ha mest nytta av.
 • Användningsområde: Tänk på var du tänker använda kreditkortet mest. Om du till exempel reser mycket utomlands, kan det vara bra att ha förmåner såsom reseskydd, inget valutapåslag eller uttagsavgift. Avgiften brukar ligga på ca 2-4% och kan ha en lägsta kostnad på 35kr per uttag, oavsett om du väljer att ta ut 10kr.
 • Kreditgräns: Ibland kan det vara skönt att ha en lite högre kreditgräns än vad du egentligen behöver. Det kan kännas som en trygghet om man är på resande fot och man blir av med sitt bankkort.
 • Ansökningsprocess: När du ska ansöka om ett kreditkort, är det viktigt att se över hur lång och krånglig ansökningsprocessen är. Detta skiljer sig mellan bankerna. Det ska vara en smidig ansökningsprocess. Kreditkort får du oftast inom ett par dagar efter din ansökan.
 • Hur ofta tänker du använda kreditkortet? Om du tänker använda kreditkortet ofta, är det fördelaktigt med låga avgifter och en låg ränta.
 • Har du god kreditvärdighet? Kreditkort med låga räntor och bra förmåner är oftast reserverade för personer med god kreditvärdighet. Om du har en dålig kreditvärdighet kan du behöva välja ett kreditkort med en högre ränta. Du kan själv kolla upp din UC här på Minkreditkoll.se.

Är det säkert att betala med kreditkort?

Det är säkert att betala med kreditkort. Alla kreditkort har en hög säkerhet för att skydda mot bedrägerier. Om du vill betala med ditt kreditkort online är det viktigt att se till att webbplatsen har ett SSL-certifikat, eftersom det garanterar att dina uppgifter krypteras för ökad säkerhet. Det finns också ytterligare åtgärder som du kan vidta innan du betalar med kreditkort, till exempel att kontrollera att betalningssidan är legitim och för att ta det ett steg längre, försök undvika offentliga Wi-Fi-nätverk när du betalar med ett kreditkort.

När du använder ett kort för transaktioner utomlands, tar större utgivare oftast inte ut några höga avgifter och erbjuder även attraktiva växelkurser vilket leder till att du kan handla tryggt och behöver inte oroa dig över att betala mer än nödvändigt.

I Sverige kan det finnas extra bestämmelser när du handlar online, som kräver att du måste godkänna varje transaktion som görs med ditt kreditkort. Denna extra säkerhetsåtgärd garanterar att ingen kan spendera pengar på ditt kort utan godkännande. Oftast sker detta att man måste godkänna köpet med BankID.

Hur kan jag spara pengar med ett kreditkort?

Många blir förskräckta när de hör ordet kreditkort och oftast handlar det om okunnighet eller förutfattade meningar om att man måste betala höga räntor när man köper på kredit, men det finns faktiskt pengar att spara om man gör det på rätt sätt.

Genom att använda olika kort kan du dra nytta av olika bonuserbjudanden, cashback och förmåner som varje kort erbjuder. När du väljer ett kort som passar dina behov så ska du även ta hänsyn till vart du kommer använda det mest. Vissa kreditkortsutgivare erbjuder en registreringsbonus eller andra kampanjerbjudanden för nya kunder, till exempel att man får första året gratis eller att man får en flygbonus.

Om du flyger ofta, bör du leta efter ett kreditkort som inte har några valutapåslag utomlands och en låg, eller ingen, uttagskostnad. Dessutom är det viktigt att se ifall kortet erbjuder bonuspoäng eller miles. Det kan vara värt att spendera lite tid med att undersöka och hitta det bästa kreditkortet baserat på vilka förmåner du behöver mest. Om du har flera olika behov kan det vara smart att ha fler än ett kreditkort.

Olika förmåner med kreditkort

Cashback / Bonus

När du handlar med kreditkortet får du en viss procentandel av inköpsbeloppet tillbaka till ditt bankkonto, eller som en innestående kredit som du kan nyttja på nästa faktura. Samma kort kan även ge bonus på alla köp som du sen kan byta mot olika prylar. Detta kort är utmärkt om du handlar ofta. Värt att notera är att procentdelen som man får tillbaka skiljer sig åt mellan korten och alla kort ger inte bonus i samband med cashback, så det är viktigt att läsa på villkoren innan.

Bensinkort / Tankkort

Pendlar du mycket på vardagarna så är ett bensinkort ett perfekt val som ger dig drivmedelsrabatt. Med Preem MasterCard får du rabatt på drivmedel på 25 öre/liter på bemannade stationer och 10 öre/liter på obemannade stationer. Rabatten dras direkt på din faktura. Här finns pengar att spara för dig som kör mycket.

Butiksspecifika kort

Flera olika matvarukedjor har sina egna kort som ger rabatter i just deras butiker, som till exempel ICA eller Coop. Med ICA-kortet så samlar man poäng som man sedan i slutet på månaden får nyttja i butiken. Smart för dig som handlar enbart på ICA. Har du dessutom lån hos ICA så får du ännu mer bonus på kortet.

Rabattkort

Shoppar du ofta hemelektronik, kläder, möbler osv. så kan det vara värt att skaffa ett kort som erbjuder rabatter i dina favoritbutiker. Här kan det vara smart att ha ett kreditkort för just dina favoritbutker, och där de inte finns så kan det vara smart att ha ett kreditkort som erbjuder pengar tillbaka.

Resekort

Resekort är ett kreditkort som ger dig förmåner som kan nyttjas både före, under och efter resor. Dessa kort brukar komma med en omfattande reseförsäkring som inkluderar försäkring för borttappat bagage eller försenat anslutande flyg. Du kan även få tillgång till lounge och conciergetjänster. Dessa kreditkort är oftast kopplade till flygbolag, till exempel SAS. Ett resekort är lämpligt för den som ofta flyger och använder kortet för att betala både flygresor och andra utgifter under resans gång. När du väljer ett resekort så är det viktigt att välja ett utan uttagsavgift och valutapåslag.

Finns det kreditkort utan årsavgift?

Ja, det finns det. Det finns kreditkort som inte har några årsavgifter eller andra avgifter som du behöver betala. Vissa banker erbjuder gratis årsavgift första året..

Det är dock viktigt att notera att kreditkortet utan årsavgift inte alltid är helt avgiftsfria. De kan fortfarande ha andra avgifter, såsom högre räntekostnader eller avgifter för att använda kortet utomlands. Det är därför viktigt att du läser igenom villkoren för kreditkortet noga innan du ansöker om det, så att du inte möts av en överraskning när fakturan kommer.

Det är bra att veta att kreditkort utan årsavgifter kan ha begränsade förmåner jämfört med andra kreditkort som har årsavgifter. Du bör därför jämföra och väga fördelarna och nackdelarna mot varandra innan du bestämmer dig.

Kan vem som helst skaffa ett kreditkort?

Det finns vissa krav som måste uppfyllas först. Kreditvärdigheten är en av de viktigaste, eftersom kreditgivare använder den som ett mått för att se hur du skött dina tidigare lån. Om du ligger efter med betalningarna eller har obetalda skulder är det troligt att din ansökan om ett kreditkort inte kommer att godkännas.

Om du är under 18 år kan du dessutom behöva föräldrarnas tillstånd eftersom de flesta kreditkort har 18-års gräns. Vissa har även 20-års gräns. Att ha en stadig inkomstkälla och en anställningshistorik kan också gynna din ansökningsprocess. Att kunna bevisa att du kan hantera krediter på ett bra sätt är en viktig del av att få en framgångsrik ansökan om ett kreditkort.

Går det att få ett kreditkort med betalningsanmärkning?

Som vi skrev ovan så är det ganska svårt att bli beviljad ett kreditkort med betalningsanmärkning då kreditkortsföretagen går genom UC för att se din kreditvärdighet. Dock kan det hjälpa att ringa till kreditkortsföretagen och förklara att din situation har förbättrats och att du numer sköter din ekonomi och betalar räkningar i tid. Inget är garanterat men det är absolut värt ett försök.

Går det att få ett kreditkort utan UC?

Ja, det går att få ett kreditkort utan UC, men dessa kreditkort är oftast en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Vilket kreditkort är bäst 2023?

Det är omöjligt att säga vilket kort som är bäst. När du jämför kreditkort finns det en hel del att ha i åtanke. Det finns en mängd olika kreditkort som är bra på sitt sätt. Tänker man generellt så är bra kreditkort ett som inte har någon årsavgift och som ger bonus eller cashback på varje köp. Det finns flera kreditkort som liknar varandra men oftast är det en liten skillnad så det gäller att jämföra noga. Många skulle nog råda dig att endast använda ett kreditkort, men vi tycker att man med fördel kan kombinera flera så länge du betalar dina fakturor i tid. Genom att jämföra kreditkort kan du vara säker att välja rätt.

Sammanfattning

När du jämför kreditkort ska du tänka på att först och främst se över dina behov. Vart, när och hur ofta har du tänkt att använda kreditkortet? Därefter är det viktigt att kika närmare på vilka förmåner du vill ha samt om det är någon årsavgift som tillkommer. Du bör också överväga ifall årsavgiften lönar sig, dvs. att du handlar och får cashback för mer än vad årsavgiften kostar. Risken är att årsavgiften äter upp det du har fått tillbaka.

Var alltid noga med att betala dina fakturor i tid för att slippa få påminnelseavgifter och höga räntor.

Senaste inlägg

 • Vad ska man tänka på när man köper aktier?

  Aktier innebär alltid en risk. Var alltid påläst och köp inte för mer än du har råd att förlora. Dessutom är det alltid riskabelt att rekommendera specifika aktier eftersom börsen är oberäknelig och värdet på aktier kan gå upp och ner på grund av många olika faktorer. Det är viktigt att komma ihåg att investeringar…

  Read more